Bevolkingsonderzoek

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Daarom worden vrouwen uit deze leeftijdscategorie uitgenodigd voor dit bevolkingsonderzoek. Met dit bevolkingsonderzoek wordt gekeken of vrouwen risico hebben op baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker voorkomen worden. Vrouwen die meedoen aan het bevolkingsonderzoek, hebben minder kans op baarmoederhalskanker.
Vanaf 1 januari 2017 is het bevolkingsonderzoek vernieuwd.
Lees daarvoor verder op Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker


Bevolkingsonderzoek borstkanker
Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar krijgen elke twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Bij dit onderzoek worden rontgenfoto's van de borsten gemaakt. Zo kunnen we in een vroeg stadium ontdekken of iemand borstkanker heeft. Als borstkanker vroeg wordt opgespoord, is de kans groter dat behandeling succesvol is.

Het bevokingsonderzoek borstkanker is voor vrouwen die geen klachten hebben aan hun borsten. Heeft u klachten of merkt u veranderingen aan uw borsten? Neem dan altijd contact op met uw huisarts (en wacht niet tot het eerstkomende bevolkingsonderzoek!).
Voor nadere informatie kunt u terecht bij Bevolkingsonderzoek borstkanker

Bevolkingsonderzoek darmkanker
Iedereen tussen de 55 en 75 jaar krijgt m.i.v 1 januari 2015 een oproep voor het het opsturen van een kleine hoeveelheid ontlasting om deze te controleren op de aanwezigheid van bloed. Dit is vaak niet met het blote oog zichtbaar. Als er bloed in de ontlasting aanwezig is volgt verder onderzoek in de vorm van een scopie.
Als darmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling groter.
Voor nadere informatie kunt u terecht bij Bevolkingsonderzoek darmkanker